Atividade Antibacteriana dos Extratos Etanolícos do Caule e da Folha de Qualea parviflora Mart. (Pau-terra)
DOI:
https://doi.org/10.17921/1415-5141.2019v23n1p43-47Resumo
A resistência aos antimicrobianos por micro-organismos patogênicos é consequência, principalmente, do uso irracional de antibióticos e constitui uma ameaça para o controle das doenças infecciosas. Estudos das atividades antibacterianas de extratos de plantas podem fornecer alternativas para o tratamento antimicrobiano e, por isso têm despertado interesse pela investigação para o potencial da flora brasileira. Objetivou-se analisar a possível atividade antibacteriana da espécie Qualea parviflora Mart. (Pau-terra). Os ensaios foram realizados por difusão em discos previamente sensibilizados com extratos obtidos por maceração do caule e folhas nas concentrações de 50 e 100% (etanol 99,5ºGL como extrator). Realizaram-se testes para cepas Gram-positivas (Staphylococcus aureus e Streptococcus pyogenes) e Gram-negativas (Escherichia coli). Os discos sensibilizados foram dispostos nas placas de cultivo e essas incubadas a 37 ºC/24 horas. Os halos de inibição foram analisados por leitura visual. Os extratos concentrados (100%) da casca e folha apresentaram inibição contra Gram-positivas e Gram-negativas, sendo o obtido da folha mais eficaz. Na concentração de 50%, a inibição somente foi observada com o macerado das folhas. Os extratos da maceração das folhas apresentaram maior inibição contra Gram-negativos. A ação inibitória registrada para os extratos da Q. parviflora Mart. pode estar relacionada a sua composição fitoquímica, pois apresenta vários metabolitos secundários com atividade antimicrobiana. Porém, são necessários estudos complementares para comprovação da presença dos compostos secundários capazes de atuar na inibição de micro-organismos, além de testes como a microdiluição em caldo para auxiliar na confirmação da ação inibitória dos compostos presentes na Q. parviflora Mart.
Palavras-chave: Antibiótico. Cerrado. Extratos Vegetais.
Abstract
Antimicrobial resistance to pathogens is mainly due to the irrational use of antibiotics and constitutes a threat to the control of infectious diseases. Studies of the antibacterial activities of plant extracts can provide alternatives for the antimicrobial treatment and, therefore, has aroused interest by the investigation for the potential of the Brazilian flora. It was aimed to analyze the possible antibacterial activity of the species Qualea parviflora Mart. The tests were carried out by diffusion in disks previously sensitized with extracts obtained by stem maceration and leaves at concentrations of 50 and 100% (99.5 °GL ethanol as extractor). Tests were performed for Gram-positive strains (Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes) and Gram-negative (Escherichia coli). The sensitized discs were placed in the culture plates and incubated at 37 °C / 24 hours. Inhibition halos were analyzed by visual reading. Concentrated (100%) extracts of bark and leaf showed inhibition against Gram-positive and Gram-negative, being the most effective leaf extract. At 50% concentration the inhibition was only observed with leaf maceration. Extracts from leaf maceration showed greater inhibition against Gram negative. The inhibitory action recorded for the extracts of Q. parviflora Mart. may be related to its phytochemical composition, since it presents several secondary metabolites with antimicrobial activity. However, further studies are necessary to prove the presence of secondary compounds capable to act in inhibition of microorganisms, as well as testing broth microdilution to assist in confirming the inhibitory action of the compounds present in Q. parviflora Mart.
Keywords: Antibiotic. Cerrado. Plant Extracts.
Abstract
Antimicrobial resistance to pathogens is mainly due to the irrational use of antibiotics and constitutes a threat to the control of infectious diseases. Studies of the antibacterial activities of plant extracts can provide alternatives for the antimicrobial treatment and, therefore, has aroused interest by the investigation for the potential of the Brazilian flora. It was aimed to analyze the possible antibacterial activity of the species Qualea parviflora Mart. The tests were carried out by diffusion in disks previously sensitized with extracts obtained by stem maceration and leaves at concentrations of 50 and 100% (99.5 °GL ethanol as extractor). Tests were performed for Gram-positive strains (Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes) and Gram-negative (Escherichia coli). The sensitized discs were placed in the culture plates and incubated at 37 °C / 24 hours. Inhibition halos were analyzed by visual reading. Concentrated (100%) extracts of bark and leaf showed inhibition against Gram-positive and Gram-negative, being the most effective leaf extract. At 50% concentration the inhibition was only observed with leaf maceration. Extracts from leaf maceration showed greater inhibition against Gram negative. The inhibitory action recorded for the extracts of Q. parviflora Mart. may be related to its phytochemical composition, since it presents several secondary metabolites with antimicrobial activity. However, further studies are necessary to prove the presence of secondary compounds capable to act in inhibition of microorganisms, as well as testing broth microdilution to assist in confirming the inhibitory action of the compounds present in Q. parviflora Mart.
Keywords: Antibiotic. Cerrado. Plant Extracts.
Referências
AGORAMOORTHY, G. et al. Antibacterial and antifungal activities of fatty acid methyl esters of the blind-your-eye mangrove from India. Braz. J. Microbiol., v.38, n.4, p.739-742, 2007.
ALMEIDA, S.P. et al. Cerrado: espécies vegetais úteis. Planaltina: EMBRAPA, 1998.
AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Normas de Desempenho para Testes de Sensibilidade Antimicrobiana: 15º Suplemento Informativo. Gerencia Geral de Tecnologia em Serviços de Saúde. Clin. Laboratory Standards Institute, v.25, n.1, 2005.
ALVES, T.M.A. et al. Biological screening of Brazilian medicinal plants. Mem. Inst. Oswaldo Cruz, v.95, n.3, p.367-373, 2000.
AQUINO, F.G.; OLIVEIRA, M.C. Reserva legal no bioma Cerrado: uso e preservação. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2006.
AYRES, M.C.C. et al. Atividade antibacteriana de plantas úteis e constituintes químicos da raiz de Copernicia prunifera. Rev. Bras. Farmacog., v.18, n.1, p.90-97, 2008a.
AYRES, M.C.C. et al. Constituintes químicos das folhas de Qualea grandiflora: atribuição dos dados de RMN de dois flavonóides glicosilados acilados diastereoisoméricos. Quím. Nova, v.31, n.6, p.1481-1484, 2008b.
BRASIL. Farmacopeia brasileira: Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Brasília: Anvisa, 2010.
CARLOS, I.Z. et al. Ação do extrato metanólico e etanólico de Davilla elliptica St. Hill. (Malpighiaceae) na resposta imune. Rev Bras. Farmacog., v.15, n.1, p.44-50, 2005.
CONCEIÇÃO, G.M. et al. Plantas do cerrado: comercialização, uso e indicação terapêutica fornecida pelos raizeiros e vendedores, Teresina, Piauí. Scie. Plena, v.7, n.12, p.1-6, 2011.
JORGENSEN, J.H.; FERRARO, M.J. Antimicrobial Susceptibility Testing: A Review of General Principles and Contemporary Practices. Clin. Infectious Dis., v.49, n.11, p.1749-1755, 2009.
KARAMAN İ, et al. Antimicrobial activity of aqueous and methanol extracts of Juniperus oxycedrus L. J. Ethnopharmacol., v.85, p.231-235, 2003.
LIMA, M.R.F. et al. A atividade antibiótica de algumas plantas medicinais brasileiras. Rev. Bras. Farmacog., v.16, n.3, p.300-306, 2006.
MAYWORM, M.A.S.; BUCKERIDGE, M.S.; SALATINO, A. Monomer composition of polysaccharides of seed cell walls and the taxonomy of Vochysiaceae. Phytochemistry, v.55, n.6, p.581-87, 2000.
MAYWORM, M.A.S.; SALATINO, A. Distribuition of seed fatty acids and the taxonomy of Vochysiaceae. Biochem. System. Ecol., v.30, n.10, p.961-72, 2002.
MICHELIN, D.C. et al. Avaliação da atividade antimicrobiana de extratos vegetais. Rev. Bras. Farm., v.15, n.4, p.316-20, 2005.
MOURA, C.O.; NASCIMENTO, G.P.V.; PINTO, C.R.G. Atividade Antibacteriana de Qualea Grandiflora Mart. (Vochysiaceae). Rev. Biol. Farm., v.8, n.2, p.34-42, 2012.
NASSER, A.L.M. Uso sustentável da biodiversidade brasileira: prospecção químico-farmacológica em plantas superiores: Qualea ssp (Vochysiaceae). Araraquara: Universidade Estadual Paulista, 2007.
NASSER, A.L.M. et al. Identification of ellagic acid derivatives in methanolic extracts from Qualea species. J. Bioscie., v.63, n.1, p.794-800, 2008.
NASSER, A.L.M. et al. Preparative droplet counter-current chromatography for the separation of the new nor-seco-triterpene and pentacyclic triterpenoids from Qualea parviflora. Chromatographia, v.64, n.11, p.695-99, 2006.
NICOLINI, P. et al. Fatores relacionados à prescrição médica de antibióticos em farmácia pública da região Oeste da cidade de São Paulo. Ciênc. Saúde Coletiva, v.13, n.1, p.689-696, 2008.
OLIVEIRA, A.O. et al. Atenção farmacêutica na antibioticoterapia. Visão Acadêmica, v.5, n.1, p.7-14, 2011.
PACKER, J.F.; LUZ, M.M.S. Método para avaliação e pesquisa da atividade antimicrobiana de produtos de origem natural. Rev Bras. Farm., v.17, n.1, p.102-107, 2007.
POTT, A.; POTT, V. Plantas do pantanal. Corumbá: Centro de Pesquisa Agropecuária do Pantanal, 1994.
RANG, H.P. et al. Farmacologia. Rio de Janeiro: Elsevier. 2009.
RATES, S.M.K. Plants as source of drugs. Toxicon, v.39, n.5, p.603-613, 2001.
SILVA, F.A.M.; ASSAD, E.D.; EVANGELISTA, B.A. Caracterização climática do Bioma Cerrado. In: SANO, S.M.; ALMEIDA, S.P; RIBEIRO, J.F. (Ed.). Cerrado: ecologia e flora. Brasília: EMBRAPA, 2008. p.69-88.
SPRINGFIELD EP, et al. An assessment of two Carpobrotus species extracts as potential antimicrobial agents. Phytomedicine, n.10, p.434-439, 2003.
SUFFREDINI, I.B. et al. Screening of antibacterial extracts from plants native to the Brazilian Amazon Rain Forest and Atlantic Forest. Braz. J. Med. Biol. Res., v.37, n.3, p.379-84, 2004.
TAVEIRA, C.C. Ação antimicrobiana de extratos de plantas do Cerrado e isolamento de substância ativa de Kielmeyera coriacea. Brasília: Universidade de Brasília, 2007.
TORTORA, G.J.; FUNKE, B.R.; CASE, C.L. Microbiologia. Porto Alegre: Artmed, 2012.
VIEIRA, O.M.C. et al. Atividade antimicrobiana de Struthanthus vulgaris (erva-de-passarinho). Rev. Bras. Farm., v.15, n.2, p.149-154, 2005.
XU, H.X.; LEE, S.F. Activity of plant flavonoids against antibiotic-resistant bacteria. Phytother. Res., v.15, n.1, p.39-43, 2001.